İntihal Programları
01.04.2019

Turnitin; Öğrenci projelerinde intihalleri ve usulsüz alıntıları engellemek amacıyla kullanılan web tabanlı sistemdir. Sisteme yüklenen tez, proje gibi çalışmalar çok geniş bir veri havuzdaki kaynaklarla otomatik olarak karşılaştırılır ve alıntılar, benzerlikler, usulsüz kaynak kullanımları tespit edilerek bir benzerlik raporu oluşturulur. Turnitin'in veri havuzunda akademik veri tabanları, dergiler ve yayınlara ek olarak, 1 milyardan fazla öğrenci ödevi ve 72 milyardan fazla web sayfası bulunmaktadır.

Turnitin  kullanım kılavuzu: https://drive.google.com/open?id=1uzX2Vf5gaTtjXbJbSZoojcKHHZfI0pN-

ÖNEMLİ NOT:

*Turnitin’e tez yüklerken,   “isteğe bağlı  ayarlar”da bulunan “depo alanının DEPO YOK olarak seçilmesi” gerekmektedir. Turnitin kullanımında yüklenen dokümanların yanlışlıkla havuza gönderilmesi ve kişinin kendi hesabından silmesinden dolayı sıkıntılar yaşanmaktadır (0 benzerlik gibi). Hesaptan doküman silinse dahi havuzdan silinmemektedir. Dokümanın havuzdan silinmesini sağlamak için bir çok işlemin yapılması gerekmektedir. Bu nedenle kullanıcıların kendi hesaplarına yükledikleri dokümanları gkatirci@yildiz.edu.tr  adresine bildirmeden silmemeleri gerekmektedir. Hesaplardan silinen belgelerin bulunabilmesi için firma tarafından  herhangi bir işlem yapılamayacağını bildirmek isteriz. Bu yüzden mağduriyet yaşanmaması için, bu konuda dikkatli olmanızı  önemle rica ederiz.

*Öğretmen arayüzünde “Hızlı Gönder / Quick Submit” seçeneği seçilerek yapılan yüklemeler, otomatik olarak depoya gittiğinden bu seçeneğin kullanılmaması önem teşkil etmektedir. Bu seçenek üzerinden yapılan yüklemeler, depoya gideceğinden aynı doküman tekrar yüklendiğinde yüzde 100 ya da buna yakın bir benzerlik çıkacaktır.

ITHENTICATE HAKKINDA (Makale):  http://www.ithenticate.com/

*Sözleşmemiz gereği Ithenticate programı ile sadece makale taraması yapılmaktadır. Tez, ödev, vb. yayınların taranması halinde firma tarafından yasal işlem başlatılmaktadır.

Makale harici yayınların (tez,vb.)  intihal tespiti için lütfen Turnitin programını kullanınız.

* Üniversitemiz tarafından yayınlanmayan bir dergi editörlüğü  için iThenticate kullanımı EKUAL lisansına aykırıdır.

Herhangi bir sorunuz olursa lütfen  Elektronik Kaynaklar Birimi ile iletişime geçiniz.